02136474009

فضای سبز - سازمان برنامه و بودجه کشور

مطالعه و طراحی شبکه آبرسانی، آبیاری و تغذیه هوشمند فضای سبز


به طور کلی هدف از توسعه آبیاري مدرن باید استفاده بهینه از آب همراه با زمین، منابع انسانی و نیز دیگر موارد ضروري (انرژي، ماشین آلات، کنترل علفهاي هرز و کودها)، به منظور رسیدن به فضاي سبز مطلوب و پایداري آن باشد. انتخاب یک تکنولوژي مناسب آبیاري، می بایست دربرگیرنده ترکیبی از شرایط فیزیکی و اجتماعی – اقتصادي بوده که این موارد، گاه پیچیده و گاهی نیز مغایر می باشد. در مواردي که کمبود آب حاد است، باید حداکثر کوشش در جهت افزایش راندمان مصرف آب به عمل آید. در مواردي که محدودیت سرمایه وجود دارد؛ کوشش اصلی باید در جهت انتخاب یک روش آبیاري با حداقل وابستگی به سرمایه گذاري و یا تجهیزات گران قیمت متمرکز شود. در سایر موارد عوامل مؤثر در تصمیم گیري ممکن است نیاز به انرژي، دردست بودن نیروي کار و یا هزینه هاي نگهداري باشد.


از آنجایی که ملاحظات اقتصادي همراه با شرایط فیزیکی و الگوهاي کشت گیاهان در فضاي سبز براي هر منطقه متفاوت میباشد؛ یک سیستم آبیاري کاملاً مناسب براي یک کشور یا ناحیه ممکن است در جاي دیگر مناسب نباشد. به خصوص، این اشتباه است که فرض شود سیستم مدرنی که در یک منطقه صنعتی و پیشرفته از نظر فنی و اقتصادي

داراي عملکرد مطلوب است، در منطقه اي با صنعت توسعه نیافته و شرایط اقتصادي ضعیف نیز داراي عملکرد مطلوب خواهد بود.

به طور کلی عاملهاي فیزیکی مؤثر در انتخاب سیستمهاي مورد بحث شامل خاك، گیاه، آب و هوا، توپوگرافی، کیفیت آب و در دسترس بودن آن، زهکشی، اندازه قطعه فضاي سبز و اجراي سیستم میباشد.

عاملهاي انسانی نیز شامل نیروي کار،مدیریت و مهارت فنی است. عاملهاي اقتصادي شامل هزینه هاي نیروي کار، سرمایه وانرژي در رابطه با چگونگی بازگشت آن می باشد. بدیهی است که نمیتوان تمام عامل هاي یاد شده را در هر مورد به صورت کمی سنجید و لذا در اغلب موارد، اتخاذ تصمیم و انتخاب سیستم براساس ترجیحات معقول (و نه تحلیل) صورت میگیرد.

¡جستجو براي انتخاب روشهاي مناسب آبیاري، محدود به سطح دانش موجود بوده و از طریق آزمون و خطا و تجربه محلی امکانپذیر می باشد. اولین معیار براي انتخاب و وفق دادن یک روش و یا روش جدید آبیاري با نیازهاي ویژه و شرایط و مقتضیات سیستم بهره بردار، کاهش هزینه هاي سرمایه اي در ارتباط با نصب این سیستم ها می باشد.

امروزه در فضاي سبز مدرن، سیستمها به گونهاي طراحی شده اند که از طریق جانشین ساختن نیروي مکانیکی و خودکارکردن، نیاز به نیروي انسانی به حداقل برسد و به این ترتیب در هزینه هاي جاري سیستم نگهداري صرفه جویی شود. هرچند در حال حاضر با توجه به هزینه اولیه زیاد طراحی و اجراي سیستمهاي خودکار، مدیریت فضاي سبز هزینهزیاد جاري را متحمل شده و از استفاده از سیستمهاي خودکار پرهیز میکند. طیف وسیعی از گزینه ها براي انتخاب روشهاي آبیاري مناسب وجود دارد. این سیستمها شامل سیستمهاي انتقال، توزیع و کاربرد آب بوده که میتوانند کاملا بًه صورت محلی اجرا شوند، به طوريکه حتی کارگران بدون تخصص نیز بتوانند با آنها هماهنگ شده و بدون ایراد خسارت به سیستم و فضاي سبز از آن استفاده کنند. علاوه بر این اجزاء این سیستم ها تماماً از همان منطقه قابل تهیه خواهد بود.

*محوطه سازمان برنامه و بودجه کشور

* سایت بهارستان

*مجاورت وزارت ارشاد و مجلس شورای اسلامی

*محصور به باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران

*خیابان صفی علیشا

*ساختمان های بلند و چند طبقه اداری

*شکل قرار گرفتن باغچه ها و فضای سبز موجود از الگوی منظمی پیروی نمی کند

*آبیاری باغچه ها توسط نیروی انسانی و از سیستم سنتی (شلنگ ،غرقابی) و نیمه مدرن آبپاش های فشار قوی چرخان  

*منبع زمینی آب

*ایستگاه پمپاژ زیر زمینی

*الگوی تکراری چمن، درخت و درختچه

*ضلع غربی از نور خوبی بهره گرفته و تقریبا سایه انداز کمی دارد

*ضلع شمالی و شرقی و بخش هایی از مرکز چند ساعت در روز در سایه ساختمان های بلند قرار می گیرند.

*خیابان ها همگی از پوشش آسفالت و معابر کوچک اکثرا بتونی و سنگفرش هستند.

*جداول سیمانی و قطعات بتنی ،رنگ آمیزی شطرنجی و متضاد

*آبنما، پلکانو اختلاف ارتفاع در فلاورباکس ها

*نظافت عمومی ورسیدگی به فضای سبز از وضعیت مطلوبی برخوردار است.

*تردد بالا از درهای مختلف و پارکینگ

*مساحت کل اراضی طرح حدود 40000 مترمربع می باشد. توپوگرافی اراضی یکنواخت می باشد.